Deurkruk vervangen en monteren

De voorbereiding bij het monteren van een deurkruk

Tonmodel deurkruk gemonteerdIndien de deur al voorzien is van een deurkruk, dan kunt u deze volledig demonteren inclusief de rozetten. Mocht u de oude rozetten opnieuw willen gebruiken, dan kunt u deze uiteraard op de deur gemonteerd laten. Bij nieuwe rozetten kunt u deze op de deur houden om te kijken of er geen oude gaten buiten de rozet vallen. Deze gaten kunnen eventueel gevuld worden met houtvuller en de deur kan dan afgewerkt worden met nieuwe laklaag.

Het gereedschap

Hoewel er meerdere manieren zijn om deurkrukken te monteren, is het volgende gereedschap in ieder geval noodzakelijk voor de montage:
- Een schroevendraaier met platte kop (sleufschroevendraaier ofwel sleufkopschroevendraaier). We raden aan een sleufkop te gebruiken die zo goed mogelijk passend in de sleuf van het schroefje past. Hierdoor is de kans kleiner dat de schroevendraaier uit het sleufje schiet tijdens de montage. En dit verkleint de kans weer op beschadigingen.
- Een inbussleutel van 2,5mm of 3mm (binnenzeskantsleutel). Bij de meeste klassieke deurkrukken is een 2,5mm sleuteltje nodig, maar bij sommige deurkrukken is een 3mm sleuteltje nodig. Het 2,5mm inbussleuteltje wordt bij sommige deurkrukken meegeleverd en in indien een 3mm sleuteltje nodig is, dan is deze in de meeste gevallen bij de deurkruk meegeleverd. Bij het ontbreken van een sleuteltje is dus bijna altijd een 2,5mm binnenzeskantsleutel nodig.
- Een potlood of priem. Voor het aftekenen van de gaatjes voor de krukrozetten (en sleutelrozetten) kan een potlood gebruikt worden. Een priem is echter nog handiger aangezien deze makkelijker in de kleine schroefgaatjes past. En daarnaast is er daarmee ook direct een klein gaatje aangebracht wat het voorboren makkelijker maakt.
- Een boormachine met een houtboortje van 2mm tot maximaal 2,5mm. Voor het monteren van de rozetten worden kleine schroefjes meegeleverd met een klassieke sleuf in het kopje. Deze klassieke schroefjes doen naar ons idee het meeste recht aan de klassieke modellen. Het monteren met sleufschroefjes is echter net wat lastiger dan met een modern kopje. Daarnaast zijn met name de kleine brons antieke en nikkelen schroefjes, hoewel van goede kwaliteit, gemaakt van massief messing. Bij messing schroefjes is voorboren erg belangrijk.

Daarnaast kan eventueel het volgende gereedschap ook gebruikt worden:
- Een nijptang. Indien het slot niet in het midden van de deur zit (asymmetrisch), dan kan het zijn dat de schroefjes aan één zijde te lang zijn. Daardoor komen ze tegen het slot aan en zijn ze er niet volledig in te draaien. In dit geval raden we aan niet kortere schroefjes te gebruiken, maar het puntje van de meegeleverde schroefjes af te knippen. Daardoor heeft het schroefje maximale grip in het hout.
- Een computer, tablet of telefoon. Indien u er niet uit komt, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

De stappen voor het monteren van de deurkruk

Nadat de deur voorbereid is, kan er begonnen worden met de montage. Ben er wel zeker van dat een pas geverfde deur goed droog is en de verf uitgehard is om beschadiging te voorkomen.

Klassieke deurkruk rozetten aftekenen1. Aftekenen: Allereerst zal de meegeleverde pen aan beide zijden van de deurkruk losgemaakt moeten worden. De pen steekt u vervolgens in het slot.
- Voor een goede montage kan de kruk met rozetten aan beide gemonteerd worden. Vastzetten met het inbusschroefje is in principe niet nodig tenzij een kruk aan één zijde er makkelijk af komt. Mocht u een dunnere (of dikkere) deur hebben, dan kan het zijn dat de vierkante stift aangepast moet worden. Eventuele overlengte is er met een ijzerzaag af te zagen. Mocht de pen te kort zijn voor uw deurdikte, dan zijn er langere pennen leverbaar en te vinden op de site via deze link.
- Door de kruk in de juiste positie te houden aan beide zijden (in het midden en op dezelfde hoogte), kan de exacte positie van de rozetten bepaald worden. om eventuele speling in de rozetten te voorkomen, raden we aan de rozetten aan beide zijden omhoog te drukken. Hierdoor hangt de kruk netjes in de rozetten en is er minder ruimte voor beweging anders dan het draaien.
- Met de rozetten in de juiste positie kunnen de 2 of 4 gaatjes aan beide zijden afgetekend worden met het potlood of de priem.

2. Voorboren: De kruk kan nu volledig van de deur afgehaald worden inclusief de vierkante pen. Daardoor is er voldoende ruimte om te werken aan de deur.
- Om aan beide zijden van de deur te kunnen werken, is het handig de deur te klemmen. Mocht u aan beide zijden willen boren met de deur dicht, ben er dan van verzekerd dat u een deurkruk met een pen vast eraan bij de hand houdt om uzelf niet op te sluiten.
- U kunt met een 2mm of eventueel 2,5mm houtboortje (of metaalboortje) alle gaatjes voor de rozetten voorboren. Gebruik een gemiddeld toerental en niet teveel druk. Aangezien het een dun boortje is, is het belangrijk dat u (zo goed als) geen zijwaardse bewegingen maakt. Bij een metaalboortje is het ook belangrijk niet te hard en te ver te boren om te voorkomen dat u door de buitenkant van het slot boort.

3. Monteren: U kunt nu de kruk aan beide zijden monteren zoals ook in stap 1 is gebeurd. Voor een zo stevig mogelijke montage raden we aan de pen zo goed mogelijk in het midden te monteren. Daardoor hebben de krukken aan beide zijden maximale overbrenging van de kracht op de pen.
- U kunt nu de rozetten in de juiste positie monteren door de schroefjes aan beide zijden door de rozet in de deur te schroeven.
Bij 4 schroefjes zijn deze in de meeste gevallen ook goed bereikbaar met de deurkruk erop gemonteerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u met minimaal 2 schroefjes de rozet stevig in positie monteren en de andere 2 schroefjes later erin schroeven met de kruk eraf.
Bij 2 schroefjes kunt u proberen de deurkruk omlaag te houden of anders kunt u de deurkruk tijdelijk monteren met het handvat naar boven.
- Op deuren waarbij het slot niet in het midden van de deur zit, kunnen de schroefjes aan één zijde te lang zijn. Dit komt met name voor bij opdekdeuren. Mochten de schroefjes aan één zijde te lang zijn, dan raden we u aan deze voor deze zijde af te korten met een nijptang. Hierdoor mist het schroefje alleen het puntje en behoudt deze de maximale grip mogelijk. Pas bij het afknippen goed op dat het puntje niet in uw gezicht of dat van een ander kan komen. En de puntjes kunnen scherp zijn en kunnen beter goed opgeruimd worden.

De deurkruk zou nu stevig en goed gemonteerd moeten zijn. Voor vragen of problemen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen per email of telefooon.