Ton-Model

Producten 1-24 van 188

Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 188

Van hoog naar laag sorteren
Ton-Model

Tonmodel uit de jaren dertig

Het bekende jaren dertig tonmodel, wat met name bekend is van de ‘ton-model’ deurkruk, wordt al weer langere tijd veel toegepast. Dat de jaren dertig (jaren ’30) stijl populair is, blijkt ook wel aan de vele straten met nieuwe huizen in de jaren dertig stijl en de gewildheid van oude huizen uit deze jaren. Waar veel raam- en deurbeslag in de originele jaren dertig woningen vervangen is door beslag in vele verschillende en vaak minder fraaie stijlen (vooral in de jaren zeventig), wordt er vandaag de dag gelukkig nog steeds vaak gekozen het jaren dertig interieur weer in ere te herstellen en het beslag te vervangen door raam- en deurbeslag uit de tonmodel serie.

Kenmerken tonmodel

Het ton-model kenmerkt zich onder andere door een tonvormig handvat (meestal gemaakt van zwart ebbenhout) met een conisch einddopje (of in sommige gevallen een cilindrisch einddopje met twee randjes erin). Dit model is vormgegeven met de destijds veel toegepaste simpele, maar elegantie lijnen. Het authentieke ton model werd meestal gemaakt van massief messing met een blinkend nikkelen afwerking. Van deze nikkelen afwerking is bij de oude modellen vaak nog weinig van te zien: de nikkelen laag is vaak dof en zwart geworden als deze er niet volledig afgehaald is.

Overzicht van het jaren '30 (dertig) Ton Model beslag.

Van het tonmodel is deurbeslag te vinden op de webwinkel in een complete serie passende bij de deurkrukken waaronder wc-sluitingen, sleutelrozetten, profiel-cilinderrozetten en espagnoletten (tonmodel pompespagnoletten en krukespagnoletten). Daarnaast is bijpassend raambeslag te vinden zoals raamsluitingen (voor klassieke draairamen en draai-kiepramen), raamuitzetters en raamgrepen. Ook voor de keuken en voor meubelen zijn ton model grepen te vinden met dezelfde tonvormige, ebbenhouten tussenstukken zodat het interieur volledig afgewerkt kan worden in jaren dertig stijl.